Page 26 - Habitat Jaarverslag 2020
P. 26

  ‘’dit huis was ooit een droom’’
26 Kekulina heeft al veel meegemaakt in de 84 jaar van haar leven, maar dat ze ooit nog in een goed en stevig huis zou wonen, dat had ze echt niet meer verwacht. Kekulina is dolgelukkig voor zichzelf, maar vooral voor de kinderen. Ze draagt namelijk de zorg voor vier kleinkinderen en drie neefjes.
“Ik kon mijn oren niet geloven toen ze mij vertelden dat ik in aanmerking kwam voor een Habitathuis. Samen met mijn kleinkinderen in een écht huis; ongelofelijk!’’
Het huis werd in maart afgebouwd. Net vóór de lockdown inging én de regentijd begon, verhuisde Kekulina met haar familie naar hun stevige en schone Habitathuis. Geen zor- gen meer over regen of wind of die stoffige vloer waardoor iedereen altijd hoest. “Vanuit dit huis gaan mijn kleinkinde- ren hun dromen waarmaken, dat weet ik zeker. Ze durven nu te dromen, want dit huis was ook ooit een droom, dus ze weten dat alles mogelijk is”, vertelt Kekulina. Dat het wel goed zit met die toekomstdromen, horen wij van Kekulinas kleindochter van tien die trots vertelt dat ze later buschauf- feur wil worden.
 noodhulp
Habitat zet zich al decennialang in voor noodhulp en weder- opbouw na natuurrampen. Simpelweg omdat het altijd de allerarmsten zijn die het hardste worden geraakt en die de veerkracht missen zo’n klap zonder hulp te boven te komen. Maar het omgekeerde geldt gelukkig ook: met effectieve rampen-risicobeperking kunnen wij een belangrijke bijdra- ge leveren aan armoedebestrijding en helpen wij de meest kwetsbare families juist veerkrachtiger te worden.
Dit boekjaar was een uitzonderlijk jaar. Geen grote aard- beving, tsunami of superstorm, maar een virus hield de hele wereld in zijn greep. En ook hier gold als altijd dat de allerarmsten het hardst geraakt werden door de coronapan- demie.
De coronacrisis dwong ook ons bij Habitat om ons aan te passen. Op veel plaatsen kwamen onze projecten stil te lig- gen en de situatie vroeg om een heel andere aanpak dan ooit tevoren. Daarom zette Habitat dit jaar speciale projecten op om de mensen die het meest getroffen werden in de pande- mie een steuntje in de rug te geven.
  SMS-en en hygiëne kits
De Keniaanse overheid doet erg haar best zoveel mogelijk te wijzen op de coronamaatregelen: was je handen en houdt afstand. Dit doen ze door- middel van berichten in het Engels en Swahili via smartphones en internet. Hierdoor worden de vele mensen zonder smartphone of internet niet bereikt, laat staan alle ongeletterde mensen of zij die geen Engels of Swahili spreken. Habitat Kenia heeft een gerichte SMS-campagne opgezet om juist deze groep mensen te bereiken. Inmiddels zijn er met deze campagne meer dan 100.000 mensen bereikt in de vele sloppenwijken die Kenia kent.
Daarnaast heeft Habitat Kenia 100 waterpunten neergezet waar mensen hun handen kunnen wassen. Ook werden er in die gebieden 100.000 hygiëne kits - met gezichtsmaskers, 500 ml zeep en 500 ml desinfecterende handgel - uitgedeeld. Tot slot zijn aan de gezinnen die het hardst wor- den geraakt door deze crisis kleine geldbedragen geleend en voedselpakketten uitgedeeld. Habitat Kenia blijft deze gezinnen de komende twee jaar steunen.
 























































































   24   25   26   27   28