Page 25 - Habitat Jaarverslag 2020
P. 25

voor de meest kwetsbaren
Het is eigenlijk bij al onze projecten een belangrijk onderdeel: wíe wij helpen. Hiervoor beschreven we al het belang van hoe we helpen - met huizen, water en trainingen bijvoor- beeld. Ook hoeveel mensen we bereiken wordt steeds belangrijker in de toenemende huisvestingscrisis. Natuurlijk is het belangrijk om zoveel mogelijk mensen te helpen met onze huisvestingsoplossingen, maar dat is zeker niet het enige dat telt. Vooral wíe we helpen is van groot belang bij de impact die wij als Habitat willen hebben.
Met speciale programma’s die zich expliciet richten op kwetsbare doelgroepen, zoals weeskinderen, ouderen, mensen met een beperking of minderheden, zorgen wij voor zoveel mogelijk impact.
  een huis geeft eigenwaarde
Zijn ouders zijn heel trots op hem en je ziet vooral dat er met het nieuwe huis heel veel zorgen van hen afgevallen zijn. Moeder Joy vertelt dat ze ook zo blij is dat ze hier geen last van ratten meer hebben. Die liepen gewoon over de vloer in het oude hutje en Joy durfde haar kinderen dus geen moment uit het oog te laten.
Voor Jeremiya is het vooral belangrijk dat hij er nu helemaal bij hoort in zijn dorp. “Nu willen mensen langskomen, eerder deden ze dat niet. Ze zijn natuurlijk ook allemaal erg nieuwsgierig hoe ons huis en vooral ons toilet eruit ziet.” Je ziet dat hij straalt; zijn gevoel van eigenwaarde is aanzienlijk toegenomen. Dankzij de samenwerking van Habitat met het Kyaninga Child Development Centre (KCDC) zit Jeremiya in een groep van vaders die allemaal een kind met een beperking hebben. Voorheen dachten al deze mannen dat zij de enige waren in zo’n situatie en nu zien ze dat ze allemaal tegen dezelfde dingen aanlopen. Ze hebben veel aan elkaar en door deze groep zijn alle vaders ook een stuk actiever gaan bijdragen in hun eigen gezinnen.
Habitat en KCDC zijn beiden blij met deze samenwerking. Het nieuwe huis levert veel op voor kinderen met een handicap, ze zijn gezonder en kunnen zich hier veilig ontwikkelen. Zij kunnen meer bereiken dan ze in een bouwval ooit gekund zouden heb- ben. Precies dat effect dat wij verwachtten, zien we hier terug en daar zijn we heel blij mee.
Maar dat is niet het enige mooie aan de samenwerking. Het nieuwe huis heeft ook een gunstig effect op de andere familiele- den: vooral bij de vaders is het effect veel groter dan we hadden verwacht. Zij krijgen hun trots terug en dat merkt het hele gezin. Waar vaders vroeger de zorg voor hun gehandicapte kind aan de moeder overlieten, werken de ouders nu echt samen. Daardoor gaat het ook met de kinderen beter. Het is prachtig om te zien hoeveel dat huis bijdraagt.
25
 Jeremiya en zijn vrouw Joy - met nog zes thuiswonende kin- deren en een kleinkind - verhuisden een jaar geleden van hun kleine, bouwvallige rieten hutje naar hun nieuwe en volledig aangepaste huis. Het huis is inmiddels helemaal ingericht en iedereen van het gezin is supertrots op de mooie woning. Vooral voor Jonrad van zes is het huis een geweldige verbetering.
Jonrad heeft het syndroom van Down en een hersenbescha- diging waardoor hij niet kan praten en de linkerhelft van zijn lichaam niet goed kan gebruiken. Jonrad oefent veel met zijn looprek, maar schuift binnenshuis het liefst op zijn billen over
de gladde vloer van het nieuwe huis. Op de moddervloer in het oude huis zat hij vooral stil in een hoekje, maar nu is er geen plek in het huis waar hij niet kan komen. Hij oefent met zijn looprek, loopt langs de reling van de oprit voor het huis of schuifelt langs de tafel om een boekje te pakken. Zijn wereld is stukken groter en hij gaat dan ook met sprongen vooruit.























































































   23   24   25   26   27