Page 24 - Habitat Jaarverslag 2020
P. 24

  Kulusumu op haar toekomst voorbereid
24 Kulusumu – de oudste dochter van Rehema – is zestien jaar. Ze gaat niet meer naar school, maar helpt haar moeder in het huishouden en draagt bij aan het gezinsinkomen met het weven van matten. Net als alle leden van het gezin heeft Kulusumu de life skills trainingen gevolgd over het gebruik van water, goede hygiënische gewoontes en het voorkomen van malaria. Deze trainingen zijn een belangrijk onderdeel van het werk van Habitat Oeganda. Speciaal voor de jonge mensen in de gezinnen zijn er ook ‘adolescent sexual repro- ductive health’-lessen die de jongeren zonder hun ouders volgen zodat ze vrijuit kunnen praten.
Dit onderdeel maakte het meeste indruk op Kulusumu.
Ze vertelt dat ze veel geleerd heeft. “Mijn vader heeft aids dus ik weet hoe zwaar het is om daar mee te leven. Ik heb geleerd hoe je dat moet voorkomen. Ook heb ik geleerd
dat jong kinderen krijgen niet verstandig is en dat wil ik ook graag voorkomen. Ik wil heel graag moeder worden. Niet nu, maar later als ik - net als mijn moeder - een eigen bedrijfje heb en goed voor mijn kinderen kan zorgen.” Kulusumu is een stuk zelfverzekerder geworden door de training.
Trainingen voor de hele gemeenschap
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve methodes waarmee mensen hun leefomstandigheden kunnen verbe- teren. Een van de nieuwe methodes waar we mee werken
is PASSA. PASSA past goed bij Habitat omdat het - net als Habitat - focust op zelfredzaamheid: het traint mensen en geeft hen de middelen in handen om op eigen kracht hun toekomst te verbeteren. Bij Habitat zetten wij PASSA in voor
een betere leefomgeving en helpen we gemeenschappen zichzelf te beschermen tegen natuurrampen en de gevolgen van het veranderende klimaat, zich beter voor te bereiden én om snel in actie te komen als het noodlot heeft toegeslagen.
Kijk hier wat PASSA inhoudt
PASSA in Cambodja
Cambodja wordt beschouwd als een van de meest rampgevoelige landen van Zuidoost-Azië: grote en kleine natuurrampen als droogte, overstromingen en moes- sonstormen richten jaarlijks grote menselijke en econo- mische schade aan. Met de toenemende klimaatcrisis neemt dit alleen maar toe: risicobeperking is nu belang- rijker dan ooit.
Daarom zet Habitat Cambodja PASSA in om mensen
en gemeenschappen te helpen zelf hun risico’s in kaart te brengen, zich voor te bereiden en weerbaarder te worden. In het project dat wij uitvoerden met steun van de Postcode Loterij konden wij de afgelopen twee jaar vier gemeenschappen trainen en ze helpen om de meest prangende zaken in hun dorpen aan te pakken.
De heer Seang is de PASSA-groepsleider in zijn dorp. Hij is erg enthousiast over de PASSA-training en trots op wat hij en zijn dorpsgenoten hebben kunnen berei- ken dankzij deze aanpak. Samen hebben ze een weg opgehoogd en sluizen gemaakt om ervoor te zorgen dat de weg ook in het regenseizoen veilig en toegankelijk
is. “We werken nauw samen met de dorpelingen en met de lokale autoriteiten om budget, arbeid en materialen te mobiliseren om dit kanaal voor de gemeenschap te herbouwen en de weg te herstellen.”
  


















































































   22   23   24   25   26