Page 26 - Vriendennieuws - februari 2017
P. 26
JAAROVERZICHT DOOR HANS ADEMA
Bijzondere paddenstoelen in de Hortus
2015 was voor paddenstoelen geen topjaar, 2016 ook niet. Toch zijn er enkele zaken over de periode in eind 2015-begin november 2016 vermeldenswaard.
Op 2 december 2015 stond er een aantal bekerzwammen in een van de vakken van de Systeemtuin. Microscopisch onderzoek wees uit dat het de behoorlijk zeldzame adellijke bosbekerzwam (Peziza badiofusca) was, een voor mij nieuwe soort.
18 januari ontdekte een van de leden van mijn paddenstoelfotoclub, Theo Westra, aardtongen in de kuipen in de wintertuin. Aardtongen zijn bijzondere paddenstoelen. De meeste soorten zijn verre van algemeen en vaak pas laat in het jaar te vinden. Ze kunnen niet op het oog onderscheiden worden, voor een juiste determinatie is microscopisch onderzoek nodig. Toen ik deze onder de microscoop had gelegd, kwam er een grote verrassing, de asci, de sporenvormende organen hadden ge en acht, maar vier sporen. Het was de Viersporige aardtong, Trichoglossum hirsutum. Deze was 50 jaar geleden voor het laatst waargenomen, ook in een kuipplant in een kas, ergens in Gelderland. Inmiddels staat er nog een vindplaats vermeld op de kaart in de Verspreidingsatlas van de Nederlandse Mycologische Vereniging, in de duinen van Kennemerland.
26 Vriendennieuws februari 2017