Page 9 - Vriendennieuws Mei 2017
P. 9

Nederland, begint de vrucht tegenwoordig ook bekend te raken onder de naam ‘Thai lemon’, als ingrediënt van onder andere frisdranken.
De plant
Citrus hystrix wordt gekweekt in Zuidoost- Azië, op Mauritius en Sri Lanka. Het is niet goed te zeggen wat het oorspronkelijke verspreidingsgebied is van deze boom, die wel zo’n 12 meter hoog kan worden. In elk geval is de soort inheems in Indonesië.
De jonge stengels zijn kantig en afgevlakt en dragen in de bladoksels korte, stugge doornen, die steeds harder worden naarmate de plant ouder is. De aromatische bladeren zijn eirond, fijn gekarteld en tot 15 x 6 cm groot. De vorm is heel kenmerkend (figuur). Het lijken ‘dubbele’ bladeren, maar in werkelijkheid ontstaat de zandlopervorm door een verbreding van de bladsteel. De bloemen staan met één tot vijf stuks in de bladoksels. De wrattige, ronde vruchten
Afbeelding van Citrus hystrix (hier Citrus torosa genoemd) door Francisco Manuel Blanco in de Flora de Filipinas Gran edición (Atlas II), 1877-1883.
zijn 4 tot 7 cm groot en lijken wel wat op de limoen. De rijpe vruchten zijn groen tot groengeel van kleur.
Gebruik in de keuken
Zowel de vrucht als het blad worden gebruikt om geur te geven aan bepaalde Aziatische gerechten, in Thailand en Laos voor bijvoorbeeld tom yum (Thaise garnalensoep), in Vietnamese kipgerechten, en de geraspte schil zit in de Cambodjaanse kreung-pasta. In Nederland worden de bladeren verkocht in Indische en Chinese supermarkten onder de naam ‘djeroek poeroet’, de vruchten als ‘djeroek lime’ of papeda.
De bladeren worden het meest gebruikt. Ze zijn verkrijgbaar in gedroogde vorm, maar ook ingevroren als een blok samengeperste blaadjes. Ik gebruik bij voorkeur de ingevroren blaadjes, die ik laat meestoven om een fris citroenaroma te geven aan gerechten als soto ajam. In het boekje ‘Smaken
Vriendennieuws mei 2017 9


































































































   7   8   9   10   11