Page 10 - Vriendennieuws Mei 2017
P. 10

uit de Hortus botanicus Leiden’ geeft Onno Kleyn een recept voor bonenburgers met limoenblad. De vruchten heb ik zelf nooit gebruikt. Ook hiervoor moet ik afgaan op de informatie van internet. Het vruchtvlees is in 10 tot 12 partjes verdeeld en smaakt zuur, iets
bitter en fruitig. De papeda wordt op de
dezelfde manier als de limoen gebruikt. In
Cambodja worden de vruchten ook gekonfijt.
Tot slot wil ik niet onvermeld laten dat onder
andere op Réunion en Martinique rum wordt
gearomatiseerd met de geraspte schil van de
Mauritius papeda. Het sap, de geraspte schil en
hele gekookte vruchten gebruikt men als zeep
en shampoo. In sommige Aziatische landen
gelooft men dat deze shampoo hoofdluizen
doodt.
Waar te vinden in de Hortus?
Niet verwonderlijk dat we voor de djeroek poeroet in de tropische kassen moeten zijn. In de hoge kas staat het boompje in het vak links vooraan, nog vóór de loopbrug, in de buurt van de Christmaspalm. U herkent hem nu vast wel aan de ‘dubbele bladeren’. Wellicht zijn er Hortusvrienden die van koken houden en zelf hun djeroek poeroet willen kweken. Tot mijn verrassing blijkt dat te kunnen. Citrus hystrix wordt in ons klimaat ook gekweekt als kuipplant. Ik kwam verscheidene websites tegen van kwekers en tuincentra die jonge planten te koop aanbieden. Daar staan ook aanwijzingen voor de verzorging die ik u niet wil onthouden. De plant moet in de herfst naar binnen, maar kent geen rustperiode en mag dus de hele winter vochtig en warm staan. De wortelkluit mag niet uitdrogen. De grond moet wel doorlatend zijn, want als de grond constant te vochtig is gaan de wortels rotten. Een regenbui of besproeien onder de douche met niet al te koud water schijnen ze erg lekker te vinden. Kuipplantenliefhebbers, veel succes!
Kees Langeveld
Vrucht van de Mauritius papeda (foto: Kwekerij Tuincentrum Hulsdonk)
10 Vriendennieuws mei 2017


































































































   8   9   10   11   12