Page 18 - Vriendennieuws - september 2016
P. 18
“In het begin zijn de kleine parkietjes wel écht heel lelijk.”
Je ziet dat sommige mensen de dieren heel leuk vinden, maar dat anderen er eigenlijk niet zo’n hoge pet van op hebben. Hoe kan dat? Wat is er mis met die halsbandparkiet?
Nou, het is een exoot die hier eigenlijk niet hoort; hij is hier door de mens heengebracht en ooit vrijgelaten. Bovendien doen ze het heel goed. Maar je komt inderdaad heel erg verschillende meningen tegen. Nou weet ik heel veel Biologen die het gewoon prima vinden dat ze er zijn. Die denken in de trant van: ze zijn er dus dat moeten we accepteren. Maar het zijn vooral mensen die bezorgd zijn om de inheemse soorten die er tegen zijn en het is heel grappig als je in het veld bent: dan kom je mensen tegen die echt heel enthousiast zijn over die beesten en het super mooi vinden aangezien er van die mooie groene vogels zitten. Maar er zijn ook mensen die het helemaal niks vinden, die vinden dat ze heel hard schreeuwen en krijsen en die vragen of we niet iets kunnen doen zodat ze allemaal verdwijnen.
Het klimaat in India lijkt niet op ons klimaat? Dus waarom doen ze het hier dan zo goed?
Dat is één van de vragen die wij ons ook afvragen: waarom ze het hier zo goed doen. Ze leven in India wel redelijk op hoogte, tot wel 1600 meter hoog, dus daar wordt het ook wel wat kouder. Maar wat voornamelijk belangrijk is, is dat ze hier gevoerd worden. Bovendien zijn de afgelopen winters best wel mild geweest, maar af en toe kunnen ze er wel last van hebben dat hun tenen afvriezen.
Zijn ze niet agressief naar andere vogels?
Er zijn wel mensen die zeggen dat als er halsbandparkieten in de tuin zitten, dat er dan ook minder andere vogels zijn, maar daar is geen bewijs voor. Ik denk dat het deels komt omdat de halsbandparkiet heel erg opvalt. Als je die eenmaal ziet dan kan je niet meer omheen en dan vallen de andere vogels minder op.
18 Vriendennieuws september2016