Page 17 - Vriendennieuws - september 2016
P. 17
Wat voor invloed hebben de parkieten op de andere soorten die hier al voorkwamen?
Het is aan de ene kant zo dat ze misschien invloed hebben op de bomen, omdat ze de knoppen eten. Er zijn mensen die zeggen dat ze alle kastanje knoppen opeten waardoor dat niet goed is voor de kastanjes. Maar aan de andere kant hebben ze misschien ook wel invloed op inheemse vogelsoorten, omdat die dezelfde nestholtes kunnen gebruiken. Halsbandparkieten zijn secundaire holenbroeders, dus ze gebruiken de holtes van de Grote bonte
specht van voorgaande jaren.
De Grote bonte specht maakt
elk jaar een nieuw nest en
dan staat het hol het jaar er
op dus leeg. En dan is het
onder andere de
halsbandparkiet die daar
graag in wil broeden. Maar
er zijn bijvoorbeeld ook
Boomklevers die er in willen
broeden. Wat er dan gezegd
wordt is dat de halsbandparkiet de broedplaatsen inneemt van inheemse soorten en dat zou dan weer een negatief effect hebben op de inheemse soorten. Het lijkt er voorlopig op dat ze geen schadelijke ecologische invloed hebben, in India komen ze tevens ook samen met de Boomklever voor.”
Zou men actie gaan ondernemen, mocht de halsbandparkiet wel een bedreiging vormen?
Ik denk dat het nooit zo’n grote impact gaat hebben dat het het echt waard is om ze helemaal uit te roeien, want dat zou heel veel geld gaan kosten. Het zou kunnen dat ze schade gaan aanrichten aan fruitbomen wanneer ze meer in het Oosten gaan zitten, want dat doen ze in hun oorspronkelijke gebied wel. Maar er is een enkele melding dat ze een keer schade hebben toegebracht en het ziet er nog niet uit dat het echt een probleem gaat worden.
Vriendennieuws september 2016 17