Page 13 - Vriendennieuws - februari 2017
P. 13
mooiste boeken vindt zij de heel bijzondere boeken, zoals Siebold’s “Flora Japonica”, de originele Clusius en Dodonaeus, maar ook de prachtige boeken van Redouté en Jacquin. Ook noemt zij in dit kader de bijzondere 1e druk van de Nederlandse versie van Linnaeus: “Systema Natura” (1758) en de 1e druk van het boek dat hij schreef over Musa cliffortiana (banaan- 1736) met een prent van die voor hem zo exotische plant toen hij in Nederland werkte voor de rijke Amsterdamse koopman George Cliffort op diens fraaie landgoed “De Hartecamp” in Bennebroek. En niet te vergeten de lange reeks Engelse
plantenboeken, gestart in 1787: “Curtis’s Botanical Magazine” dat het Herbarium tot vandaag toe geheel compleet heeft. Tijdens haar werk ging ze vaak naar Internationale congressen, die elk jaar in een ander land werden gehouden. Zij was 8 jaar penningmeester van de E.B.H.L. (European Botanical and Horticultural Libraries), waar ze tijdens korte meetings veel buitenlandse collega’s ontmoette wat erg plezierig en leerzaam was.
Na haar pensionering wilde ze graag bij de Hortus werken en ze geniet daar van werken met botanische boeken en met de Hortusmedewerkers. Ludmila heeft inmiddels een kleindochter, Dana van viereneenhalf jaar, waar ze vaak op past, wat ze erg leuk, maar ook erg druk vindt. Het is nogal een levendige jonge dame.
Hobbies: boeken en lezen, bibliotheekwerk, zingen in het “Viswijvenkoor”, fietsen. Naar klassieke concerten luisteren (Opera, Middeleeuwse muziek ook). Qua lezen is zij voornamelijk geïnteresseerd in lezen over geschiedenis, natuur, kunst en politiek. Ook lekker eten en koken (nu niet meer zoals vroeger voor grote groepen van bijv. 18 man sterk).
Stilzitten is er bij Ludmila duidelijk niet bij!
Carla Teune
Vriendennieuws februari 2017 13