Page 9 - Habitat Jaarverslag 2020
P. 9

 iedereen heeft recht op een veilig (t)huis!
MEER DAN VIER MUREN EN EEN DAK
Een goed huis met sanitaire voorzieningen en schoon water - het is voor ons zo vanzelfsprekend en het lijkt zo eenvoudig – maar het doorbreekt de uitzichtloze armoede waarin mensen vaak al generaties lang gevangen zitten. Een huis biedt niet alleen onderdak, maar ook gezond- heid en veerkracht, het levert toegang tot kapitaal en kan fungeren als onderpand voor een lening, voor microkrediet. Daarmee kunnen mensen, vanuit de veilige basis van hun huis, zelf verder bouwen aan een beter leven voor zichzelf en volgende generaties.
Daarom bouwt Habitat huizen. Habitat is opgericht in 1976 en heeft sindsdien wereldwijd al meer dan 35 miljoen men- sen geholpen hun huisvesting te verbeteren.
STEEDS MEER MENSEN ONDER DAK
Die 35 miljoen mensen is echt een indrukwekkend aantal. Maar in het licht van de wereldwijde huisvestingscrisis heeft Habitat zich te doel gesteld om deze impact verder te vergroten.
Natuurlijk blijven wij huizen bouwen. Dat zullen we altijd blijven doen en dat doen wij inmiddels op vele manieren: door nieuw te bouwen en te renoveren, maar ook met tech- nische support en zaken in en om het huis zoals schoon drinkwater en een wc. We maken onze hulp compleet en duurzaam met trainingen en begeleiding, zodat mensen op eigen kracht verder kunnen. Hiermee helpen we niet alleen families, maar wordt het leven voor hun hele gemeenschap beter.
9
 hoe het begon
Het verhaal van Habitat begint in 1942, in Koinonia Farm, een kleine gemeenschap in de Verenigde Staten (Geor- gia). Boer en godsdienstgeleerde Clarence Jordan zet zich in het sociaal en raciaal verdeelde zuidwesten van de VS in voor gelijke rechten. Als het echtpaar Millard en Linda Fuller in de jaren ‘60 Jordan bezoeken in Koinonia besluiten zij hun luxeleven in Alabama vaarwel te zeggen en Jordan te steunen.
Omdat zij geloven dat een thuis voor iedereen de basis is voor onafhankelijkheid, starten ze zogenaamde ‘partner- ship housing’-projecten. De mensen in de gemeenschap
werken samen aan de bouw van eenvoudige huizen. De toekomstige huiseigenaar bouwt zelf mee en financiert zijn huis door middel van een lening zonder winstoog- merk. Het zijn de eerste Habitathuizen.
De Fullers gaan met deze aanpak naar Afrika. Na drie jaar wonen 2.000 mensen in voormalig Zaïre in een betaalbaar, degelijk huis. Het biedt de gezinnen zekerheid en onaf- hankelijkheid en zij zijn weer in staat om verantwoorde- lijkheid te nemen voor hun eigen toekomst. Het echtpaar Fuller ziet dat hun project een succes is. Terug in de Ver- enigde Staten richten zij in 1976 Habitat for Humanity op.






















































































   7   8   9   10   11