Page 54 - Habitat Jaarverslag 2020
P. 54
Bouwreizen
Naast de financiële risico’s die onze bouwreizen met zich meebrengen, is er ook een aantal risico’s die spelen bij de organisatie van een bouwreis. Een bouwreis is een onverge- telijke ervaring voor de deelnemers, maar het brengt altijd ri- sico’s met zich mee, zowel voor onze bouwreizigers als voor de kwetsbare mensen waar wij mee werken in ontwikkelings- landen en voor Habitats reputatie. Daar zijn wij ons terdege van bewust en wij hebben dan ook diverse maatregelen en procedures die dit risico zoveel mogelijk beperken.
Voor de veiligheid van de deelnemers maakt Habitat Interna- tional maandelijks een risico-inschatting van de landen waar wij naartoe reizen. Als het risico in een land te hoog bevon- den wordt dan worden bouwreizen naar dat land stilgelegd. Ook besteden wij bij Habitat Nederland veel aandacht aan veiligheid in de voorbereiding van onze bouwreizigers. En uiteraard hebben wij een noodplan en komen wij direct in actie bij calamiteiten. De veiligheid van onze bouwreizigers is van groot belang; wij doen er dan ook alles aan om een
54 bouwreis een onvergetelijke en veilige ervaring te maken voor onze bouwreizigers.
Maar ook de ervaring van de kwetsbare families en kinde- ren in ontwikkelingslanden waar wij voor bouwen is van
groot belang. Zij mogen absoluut geen risico lopen door de komst van onze bouwreizigers . Wij realiseren ons terdege dat mensen laten afreizen naar kwetsbare gemeenschappen risico’s met zich meebrengt. Wij nemen dan ook extra voor- zorgsmaatregelen om de veiligheid van de lokale bevolking te waarborgen. Reisbegeleiders hebben een eigen gedragscode en moeten voor zij als vrijwilliger bij ons in dienst treden een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overleggen. Voor bouwrei- zigers hebben wij een eigen gedragscode en in de voorbe- reiding van de reis is deze code uitgebreid onderwerp van gesprek. Onze reisbegeleiders zijn daarnaast goed getraind om ook tijdens de reis de bouwreizigers hierin te begeleiden en aan te spreken.
Tot slot is er ook een potentieel risico voor de reputatie van Habitat, maar door alle voorgaande maatregelen denken wij ook dit risico voldoende te hebben afgedekt.
CONTINU MONITOREN EN VERBETEREN
Wij blijven doorbouwen aan resultaatgericht werken, aan integriteit en bewustwording en aan transparante commu- nicatie. Deze onderwerpen zijn altijd in ontwikkeling en wij moeten er te allen tijde alert op zijn en blijven.
Daarom zijn wij bezig ons integriteitsbeleid vast onderdeel te maken van ons HR-beleid om het daarmee nog meer een rol te geven in ons dagelijks werk. Ook werken wij aan het verkrijgen van een ISO-certificaat dat onze werkwijze nog beter zal waarborgen.
Verder zullen wij het komende boekjaar de volgende stappen zetten:
● We wijzen een interne vertrouwenspersoon aan;
● De aannameprocedure wordt aangepast op basis van
de ‘handreiking integriteitssysteem’ van Goede Doelen Nederland. Dit houdt in dat er twee referenten worden nagetrokken waarbij er expliciet naar integriteit gevraagd wordt en het verplicht is een (recente) VOG te overleggen.
EXTERN TOEZICHT
Naast het toezicht dat verankerd is in de genoemde procedu- res en richtlijnen en de toezichthoudende rol van het bestuur van Habitat Nederland, wordt er ook extern toezicht gehou- den op onze organisatie en onze resultaten.
With Accountants te Alphen aan den Rijn controleert jaarlijk- se onze jaarrekening en jaarverslag en indien relevant doet zij de controle van specifieke projectbestedingen. Ook doet With Accountants aanbevelingen voor verbetering van onze interne processen op basis van hun ervaring in onze sector.
Het CBF te Amsterdam houdt toezicht voor het keurmerk ‘Erkend Goed Doel’ en beoordeelt op regelmatige basis of Habitat Nederland aan de gestelde eisen voldoet.
En tot slot controleert Habitat for Humanity International onze werkwijze, onze bestedingen en financiën.