Page 5 - Habitat Jaarverslag 2020
P. 5

 VAN DE VOORZITTER
Voor u ligt een jaarverslag van een bijzon- der jaar. Een jaar dat bij Habitat Nederland startte met grootse plannen. Een jaar waarin wij prachtige en indrukwekkende resultaten boekten. Maar ook een jaar met teleurstellin- gen, tegenvallende inkomsten en uitgestelde bouwreizen. Het jaar van corona, het virus dat de hele wereld in zijn greep hield, maar vooral de allerarmsten hard raakte.
Er was al een wereldwijde huisvestingscrisis met 1,6 miljard mensen die geen fatsoenlijk dak boven hun hoofd hebben. En het co- ronavirus heeft hun situatie verder verslech- terd. Dat is voor ons toch wel iets om bij stil te staan, als we terugkijken op dit boekjaar. In dit jaarverslag vertellen wij u over de im- pact die de coronacrisis heeft op de mensen voor wie wij bouwen. Over de enorme stap terug die deze pandemie betekent voor de ontwikkeling in de landen waar wij werken.
Maar wij gaan ook in op de impact die de crisis afgelopen jaar had op onze organisa- tie hier in Nederland. Bij Habitat Nederland vinden wij het belangrijk om daar transparant en open over te communiceren. Niet om negatief te zijn. Nee, juist om extra hard aan de slag te gaan en verder te bouwen.
Maar als we terugkijken op 2020 zijn we ook trots. Trots op wat er allemaal is bereikt in een lastig jaar. Wat hebben we toch betrok- ken vrijwilligers en donateurs en wat is er hard gewerkt door alle collega’s bij Habitat in Nederland en over de wereld om zoveel mogelijk door te kunnen bouwen. Hun vindingrijkheid en flexibiliteit heeft ervoor
gezorgd dat we dit jaar alsnog vele duizen- den gezinnen konden helpen. Gezinnen zoals dat van Cecilia uit Guatemala, van Rupa uit Nepal en van oma Kekulina uit Oeganda.
Zij hebben nu een veilig huis en een betere toekomst. Hun verhaal en dat van nog vele anderen leest u hier in dit jaarverslag.
Eén ding weten we zeker, wij bouwen door en blijven werken aan een betere toekomst voor mensen in regio’s waar de omstandig- heden zo ontzettend erbarmelijk zijn. We blij- ven nieuwe ideeën bedenken, zoals de online escape game waarmee spelers vanachter hun computer langs Habitatprojecten kunnen reizen zolang de wereld nog in lockdown is en een mooi crowdfunding event waarin we met onze donateurs live gaan schakelen naar Zambia, Nepal en Oeganda dat voor komend jaar op de agenda staat. Zo blijft Habitat Nederland zich inzetten en aanpassen tot het ultieme doel is bereikt: een fatsoenlijke plek om te wonen. Voor iedereen. Daarbij rekenen we natuurlijk ook op uw ondersteuning, die zo broodnodig is.
Martin van Pernis, bestuursvoorzitter Habitat for Humanity Nederland
5
 
























































































   3   4   5   6   7