Page 40 - Habitat Jaarverslag 2020
P. 40

 hun reis- en verblijfkosten financieren én een donatie aan Habitat doen, leveren onze bouwreizen jaarlijks een essentië- le bijdrage aan onze inkomsten.
Zo leverden de bouwreizen in boekjaar 2019 in totaal bijna € 750.000 op. Deze inkomsten zijn verdeeld over particuliere bouwreisdonaties, bouwreisdonaties van bedrijven en baten als tegenprestatie voor levering van een product of dienst, waar wij de administratiekosten boeken die wij rekenen aan onze bouwreizigers.
Dit boekjaar werd per 1 maart wereldwijd het bouwreispro- gramma van alle Habitatlanden stilgelegd. Voor ons bete- kende dit dat de geplande bouwreizen voor de laatste vier maanden van ons boekjaar geannuleerd moesten worden. In deze laatste vier maanden stond het overgrote deel van onze bouwreizen gepland, zodat de totale inkomsten uit bouwrei- zen bijna € 500.000 lager uitkwamen dan in 2019. In totaal konden er 13 teams niet afreizen: drie particuliere groepen en tien bedrijfsteams met in totaal 200 bouwreizigers die hun reis moesten cancelen. Een grote klap voor onze inkomsten,
40 maar ook een grote teleurstelling voor al die bouwreizigers die zich vaak lang op hun trip hadden verheugd en voorbe-
reid en het allermeest voor de gezinnen die nu niet samen met bouwreizigers hun nieuwe huis konden bouwen.
Niemand weet hoe lang corona nog ons dagelijks leven en onze reismogelijkheden zal beheersen. Maar zodra het weer veilig is – voor onze bouwreizigers én voor de kwetsbare gemeenschappen waarin wij werken - zullen de Habitat bouwreisprogramma’s weer worden opstarten. Bouwreizen zijn een belangrijk onderdeel van Habitat en zullen dat ook in de toekomst blijven.
PARTICULIERE DONATEURS
De inkomsten uit donaties van particulieren waren bijna € 400.000 hoger dan vorig jaar en € 250.000 meer dan wij had- den begroot. Een bijzonder beeld, omdat over de hele linie onze inkomsten daalden. Wij zagen een sterke daling in de bouwreisdonaties van particulieren van € 90.000 ten opzichte van vorig jaar. Maar doordat wij dit boekjaar drie prachtige
nalatenschappen kregen met een gezamenlijk waarde van ruim € 500.000, stegen de totale particuliere inkomsten sterk. Dergelijke nalatenschappen zijn uitzonderlijk voor onze organisatie en ook zeker niet iets waar wij in onze budgetten rekening mee kunnen houden. Maar zeker in een jaar als dit heel erg welkom en een mooie basis ook voor volgend jaar.
BEDRIJVEN
De inkomsten uit bedrijven bedroegen dit jaar € 217.210 en waren daarmee 65% lager dan in 2019 toen wij € 637.102 aan bedrijfsdonaties hadden. Ten opzichte van de begro- ting waren de werkelijke inkomsten zelfs 70% lager. De tien bedrijfsbouwreizen die wij hebben moeten annuleren hebben het grootste aandeel in deze daling, maar ook het niet doorgaan van ons jaarlijkse golftoernooi en het uitstellen van geplande samenwerkingen.
LOTERIJORGANISATIES
In 2018 ontvingen wij de toezegging van 1 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij voor een project in Oeganda als Cambodja. Een klein deel van deze eenmalige schen- king viel al in boekjaar 2018, in boekjaar 2019 stond er € 439.860 in onze boeken en in dit laatste jaar waarin wij dit mooie project afronden werd € 366.390 verantwoord bij onze inkomsten.
ANDERE ORGANISATIES ZONDER WINSTSTREVEN
De inkomsten uit donaties van organisaties en instellingen zonder winststreven bestaan uit projectdonaties in geld, maar ook in natura, zoals de WakaWaka’s die wij in veel
van de afgelopen jaren konden inzetten bij onze projecten. Helaas konden we dit boekjaar geen WakaWaka’s naar onze projecten sturen. Daarnaast werd – zoals elders toegelicht - ook een aantal projecten uitgesteld, zodat de inkomsten bij deze post ruim € 300.000 minder dan vorig boekjaar bedroe- gen en bijna € 200.000 minder dan begroot. Gelukkig konden wij in juli 2020 - net na het afsluiten van dit boekjaar - alsnog starten met een project ter waarde van ruim €230.000.



















































































   38   39   40   41   42