Page 21 - Habitat Jaarverslag 2020
P. 21

  waterpomp op zonne-energie in Zambia
Sinds dit jaar heeft Habitat een nieuwe, efficiënte én duur- zame oplossing om gezinnen in Zambia te helpen aan schoon drinkwater. Het land heeft meer sloppenwijken dan woonwijken: 70% van de stedelijke bevolking heeft geen of nauwelijks toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voor- zieningen. Mensen wonen dicht op elkaar en hebben geen mogelijkheid om zich te houden aan de hygiëneregels die nu voor corona zo van belang zijn. Eén besmetting kan enorme gevolgen hebben voor de hele gemeenschap.
Om inwoners te wapenen tegen een uitbraak van corona of van andere (infectie)ziektes, heeft Habitat waterpompen op zonne-energie geplaatst. De solar waterpomp voorziet dage- lijks duizend mensen van water. Het unieke aan dit duurzame project is dat er bij deze waterpomp vier tappunten worden aangelegd. De vier leidingen worden vanuit de waterput naar verschillende punten in de gemeenschap gelegd. Hierdoor komen er niet honderden mensen samen bij één waterpomp, wat leidt tot kortere rijen en minder mensen op één plek.
Waarom zonne-energie?
In Zambia is de zon is veel betrouwbaarder dan het elektri- citeitsnetwerk. Dankzij de zon komt er water uit de diverse tappunten en is het waterreservoir altijd gevuld. De families betalen maandelijks 25 cent voor het gebruik en onderhoud van de waterpomp. De pomp wordt onderhouden door vrij- willigers uit de gemeenschap die lid worden van het waterco- mité. Zij zorgen ervoor dat de mensen in de gemeenschap de pomp op de juiste wijze gebruiken en dragen zorg voor het onderhoud. De pomp is daarom ook een duurzame oplos- sing: de gemeenschap kan er op deze manier veel langer gebruik van maken.
21
Schoon drinkwater en meer tijd om geld te verdienen
Bij de waterpomp vertelt Mary hoe haar leven is veranderd met deze nieuwe waterpomp.
Mary is een alleenstaande moeder. Ze zorgt sinds het overlijden van haar zus ook voor haar nichtje en heeft zelf twee kinderen. Haar zoon is gehandicapt. ‘’Voordat deze waterpomp er was, moest ik kilometers lopen en twee uur in de rij staan om aan
water te komen. Dat was heel zwaar want ik kan mijn zoon niet alleen thuis laten dus hij ging altijd mee op mijn rug. Nu kost
het nauwelijks nog moeite om water te halen. Het waterpunt is vlak bij mijn huis en ik sta nooit meer lang in de rij. Ik kan al mijn energie gebruiken om in mijn moestuintje groente te verbouwen: voor mijn kinderen en om te verkopen! Ik heb dichtbij schoon drinkwater en ik verdien meer geld’’, vertelt Mary met een grote lach op haar gezicht.
























































































   19   20   21   22   23