Page 18 - Habitat Jaarverslag 2020
P. 18

   water halen met een wiel
Dit is Nanda met haar waterwiel. Het lijkt een simpel ding, maar het heeft grote impact en Nanda is er heel blij mee. In India halen vrou- wen en meisjes altijd het water. Dat betekende voor Nanda twee keer per dag een uur lopen met 15 liter water op haar hoofd. Niet echt een fijne klus.
Met dit waterwiel haalt ze nu, elke ochtend voor ze naar school gaat, in een keer 45 liter water. Dankzij dit waterwiel heeft haar familie meer vers water én heeft Nanda meer tijd voor haar studie aan het Technisch College in Karjat: haar cijfers zijn echt vooruit gegaan!
18
SCHOON WATER
Bij een goed huis horen schoon drinkwater en goede sani- taire voorzieningen. Beide zijn essentieel voor een betere gezondheid en voor economische vooruitgang. Sterker nog; elke euro die we investeren in het bouwen van watervoorzie- ningen en toiletten, levert een flinke besparing op. Dat komt doordat mensen gezonder zijn, minder kosten hoeven te maken voor medicijnen of doktersbezoek én meer inko-
men hebben, omdat ze niet meer ziek thuis zitten. Daarom bouwt Habitat naast huizen ook voorzieningen voor schoon drinkwater en toiletten en geven we trainingen aan de nieuwe huiseigenaren. Zo worden goede hygiënische gewoontes on- derdeel van het dagelijks leven in het nieuwe huis en kunnen wij de gezondheid van de bewoners blijvend verbeteren.
  bouwen aan goede hygiëne
“Als Habitat ons niet had geholpen, hadden we nu geen schoon drinkwater naast ons huis,’’ zegt Gishu uit Ethiopië. Gishu is getrouwd en moeder van 10 kinderen.
Schoon water en goede hygiëne zijn erg belangrijk bij het voorkomen van verspreiding van virussen. Dit is de reden waarom Habitat niet alleen werkt aan goede huisvesting, maar ook zorgt voor schoon drinkwater, sanitair en trainingen in goede hygiënische gewoontes.
Habitat Ethiopië plaatste vier watertaps in Gishu’s gemeen- schap. Hierdoor hoeft zij geen twee uur meer te lopen met een zware jerrycan op haar rug. In totaal heeft Habitat Ethiopië al 54.000 families in kwetsbare gemeenschappen voorzien van goede huizen en sanitaire faciliteiten. Gishu ver- telt: ‘’We hebben het de afgelopen jaren moeilijk gehad. Maar nu zijn we heel blij; doordat we schoon water vlakbij hebben, kunnen we onze kleren wassen en regelmatig douchen.’’
























































































   16   17   18   19   20