Page 24 - Vriendennieuws Mei 2017
P. 24

Bij ons bloeien ze ook, maar alleen in heel warme, zonnige zomers en dan komen er kleine vruchtjes aan die tot nu toe nooit rijp werden omdat het hier toch te kil en te nat is. Jammer dat we niet kunnen proeven maar evengoed een leuk gezicht!
Deze banaan staat tegen de Hoge kas, mooi op het zuiden en doet het elk jaar heel goed.
Bananen horen tot de familie der Musaceae, de bananenfamilie; een familie in de traditionele groep eenzaadlobbigen, dat wil zeggen planten die uit zaad ontkiemen met één kiemblad. Traditioneel, want de wetenschappelijke indeling hanteert deze groep niet meer - hierover bij het nieuws meer informatie. En
nu schreef ik hierboven dat deze banaan geen
zaden maakt.......er zijn echter wel degelijk
bananen die zaden maken, zoals Musa textilis
waarvan de bladstelen geweekt worden en de
vezels o.a. gebruikt worden voor het slaan
van Manilla touw.
Musa basjoo, Japanse banaan € 200,- Als hierboven. Dit is een grote ‘stoel’ (groep) aan de rand van de Chinese Kruidentuin, langs het pad bij de Singel.
Foto: Art Vogel
Gnetum gnemon, malindjo € 150,-
Een kleine boom met mooie, glanzende bladeren die in de Hortus in de Hoge kas staat.
Van deze kleine boom (de meeste leden van het geslacht Gnetum zijn forse klimplanten) worden in Indonesië de zaden uit de rode, eenzadige vruchten zowel geroosterd als gekookt (sayur asem – een zure groentesoep) gebruikt en worden de jonge bladeren als een zeer gewaardeerde groente gegeten. Emping malindjo, kleine gefrituurde kroepoekjes, zijn gemaakt van deze zaden en algemeen in Nederland te koop op markten of in toko’s. Ze smaken heerlijk! Dit boompje hoort tot de familie der Gnetaceae.
24 Vriendennieuws mei 2017


































































































   22   23   24   25   26