Page 9 - Vriendennieuws - september 2016
P. 9
Eetbaar en gezond
Over de smaak van de rauwe vrucht heb ik tot mijn spijt niets kunnen vinden. Uit berichten over de bereidingswijzen van de vrucht is wel op te maken dat de Japanse abrikoos een zoetzure vrucht is. In China en Taiwan wordt gedroogd, gerookt of ingemaakt. Uit de gerookte vruchten wordt het sap geëxtraheerd door ze te koken in water, waarna het brouwsel wordt gezoet met suiker. In Japan worden hiervoor de onrijpe, groene vruchten gebruikt. De onrijpe Japanse abrikoosjes worden ook gedroogd en ingemaakt met grof zout. Deze Japanse specialiteit heet ‘umeboshi’ en wordt wel met rijst gegeten bij de lunch.
Zowel in China als in Japan wordt de vrucht van Prunus mume beschouwd als een gezond voedingsmiddel. De ingemaakte vruchten worden zelfs toegepast in de traditionele Chinese geneeskunst.
Prunus mume in Leiden
In het jaar 2000, bij de
viering van 400 jaar
betrekkingen tussen
Nederland en Japan,
schonk de Universiteit van
Nagasaki 165 Ume-
boompjes aan de
Universiteit Leiden. Deze
boompjes werden geplant
op 15 verschillende
plaatsen die iets te maken
hadden met Japan, zoals in
het Kooipark bij de Siebold- en de Decimastraat en in de tuin van het Sieboldhuis, en op plaatsen die bij de universiteit hoorden, zoals in de tuin van de voormalige universiteitsbibliotheek en bij het LUMC. Door herinrichting van tuinen en plantsoenen zijn de boompjes echter op veel plaatsen verdwenen. In de Leidse Hortus stond een groot exemplaar in de Von Siebold-gedenktuin. Helaas is dat exemplaar enkele jaren geleden bezweken. Bij gelegenheid van de Japan-tentoonstelling, die op 12 mei geopend werd, is een nieuw exemplaar aangeplant. Natuurlijk was dat
Op de foto: Kris Schiermeier, directeur SieboldHuis met Paul Keßler en Prunus mume
Vriendennieuws september 2016 9