Page 28 - Vriendennieuws - september 2016
P. 28

Waarom is de kast zo klein?
Hij is gemaakt voor de Aziatische honingbij, Apis cerana, die iets kleiner is dan de Europese. Het aantal bijen per volk is ook kleiner. Apis cerana betekent wasbij. Dit wijst op het feit dat deze bij nauwelijks oude honingraat hergebruikt en steeds weer een nieuwe honingraat van bijenwas maakt. Bijen hebben speciale kliertjes aan de onderkant van het achterlijf waar zij hele kleine schilfertjes bijenwas produceren, die ze vervolgens boetseren tot de zeer fraaie raatstructuur.
Kun je van deze bij geen honing oogsten?
De Aziatische honingbij produceert heerlijke honing, net als onze Europese honingbij (Apis mellifera = honinghaler). Omdat de volken kleiner zijn weliswaar minder kilo’s honing per volk, maar met meer volken per gebied kan toch evenveel honing worden geproduceerd. Toch is men in Japan overgestapt op de Europese bij, een kwestie van schaalvergroting (2 volken is meer werk dan 1 volk).
Komen er Japanse bijen in de kast?
Nee, in de Hortus komen er Europese honingbijen in de Japanse bijenkast, omdat invoer van vreemde soorten onverstandig is. Zo is ruim 30 jaar geleden de Varroamijt van de Aziatische honingbij overgestapt op de Europese honingbij. De Varroamijt is nu medeveroorzaker van de bijensterfte. De imkers hebben hun handen vol aan het bestrijden van de Varroa, want onze honingbij kan dat (nog) niet zelf.
Passen onze bijen wel in die kleine kast?
We verwachten geen grote problemen, omdat de kast lijkt op een kruising tussen onze ouderwetse gevlochten bijenkorven en moderne houten bijenkasten. In de bijenkorven zitten spijltjes waaraan de honingbijen de raten vastmaken. In de bijenkasten zitten raampjes waarin de honingbijen hun raten bouwen. De Japanse bijenkast is een houten kast (modern) met spijltjes (ouderwets). Omdat de Japanse bijenkast wat kleiner is, zal ik wel meer werk hebben om de volksgrootte in toom te houden. Onze Europese honingbij maakt nu eenmaal grote volken. Als een bijenvolk ruimtegebrek krijgt, zal het bijenvolk zich splitsen. De koningin gaat met de helft van
28 Vriendennieuws september2016


































































































   26   27   28   29   30