Page 31 - Vriendennieuws - februari 2017
P. 31

de Wallace-Lijn ter sprake, de scheidslijn tussen de fauna van Australië en Azië.
Wat is de betekenis hiervan voor de flora van Indonesië?
Het Indonesische eilandenrijk is geologisch gezien ‘recent’ ontstaan en dus ook ‘recent’ bevolkt met planten die uit de omgeving komen. Een groot deel van de cursus wordt aan deze kolonisatiegeschiedenis besteed. Welke plantenfamilies hebben bijgedragen aan de huidige flora en hoe en langs welke weg hebben zij Indonesië bereikt? Inzichten over de vormen van plantenverspreiding over lange afstanden zijn aan het veranderen. Naast vogels zijn ook zeestromen belangrijke onderdelen van ons begrip geworden. In dit onderdeel van de cursus gaan we zien hoe de plantengroei van Indonesië samenhangt met de plantengroei wereldwijd. Op kleinere schaal moet natuurlijk elke plantensoort zijn eigen groeiplaats vinden met alle eisen die individuele planten daarbij kunnen stellen. De biogeografie van de flora hangt daarom ook erg af van de lokale ecologie en de geologische opbouw van de eilanden. Dit gaan we bestuderen aan de hand van de vegetatie op Borneo van kust tot hooggebergte. Vier vrijdagochtenden, zie agenda.
Samenwerking EkoPlaza
Als het goed is ontvangt momenteel elke Hortus-bezoeker het receptenboekje over specerijen van Onno Kleyn. Om meer mensen op onze mooie tuin attent te maken zijn we een samenwerking aangegaan met EkoPlaza Leiden. In de winkel wordt met borden en een stoepbord de klant gewezen op een kortingsactie: bij aankoop van specerijen twee entreekaartjes voor de prijs van één.
Het receptenboekje en de activiteiten eromheen zijn georganiseerd in het kader van het Leiden Asia Year en het Big Picnic project.
Internationale Big Picnic bijeenkomst in de Hortus
In het vorige Vriendennieuws las u al dat de Hortus, als enige botanische tuin in Nederland, meedoet met het internationale Big Picnic project. In oktober waren vertegenwoordigers van de 19 instituten in Leiden aanwezig om drie dagen lang bij te praten en te leren. Elk land legt z’n eigen accenten, maar overal is ‘co-creatie’, het samen ontwikkelen met de mensen voor wie je iets ontwikkelt, centraal.
De eerste voorzichtige stappen op dit gebied hebben we al gezet: er is een proef-science café geweest, een 3VWO groep heeft een dag hard gewerkt om mee te denken over wat de Hortus aan het thema voedselveiligheid zou kunnen doen, en we zijn op twee internationale groente/fruitbeurzen geweest om met de bezoekers in gesprek te komen. Een paar eerste
Vriendennieuws februari 2017 31


































































































   29   30   31   32   33