Page 11 - 150 jaar Von Siebold stripboek
P. 11
Over de hoofdrolspeler
Philipp Franz Balthasar von Siebold studeerde geneeskunde aan de universiteit van Würz- burg in Duitsland. Plantkunde was een belan- grijk onderwerp; veel geneesmiddelen werden van planten gemaakt. Na zijn studie wilde hij graag meer van de wereld zien. Hij werkte tus- sen 1823 en 1829 als arts op de Nederlandse
handelspost
Deshima in
Nagasaki,
Japan.
Von Siebold kreeg ook de opdracht om uit te zoeken welke Japanse producten voor de handel geschikt zouden zijn. Hij was onder de indruk van de Japanse natuur en zag de economische waarde van prachtige, in het Westen nog onbekende bloeiende planten. Vóór Von Siebolds bezoek aan Japan waren er maar 34 Oost-Aziatische gewas- sen in Europa bekend. Hij introduceerde meer dan 730 soorten. Tegenwoordig is 70% van alle struiken en bomen in Nederlandse tuinen, lanen en parken van Oost-Aziatische oorsprong. Batavia heet nu Jakarta, Nederlands-Indië heet Indonesië.
Echt gebeurd?
De makers van deze strip hebben geprobeerd zoveel mogelijk te laten zien hoe het er in het echt aan toeging in de tijd van Von Siebold. Maar we weten niet of de scheepsjongens hebben bestaan.
Het avontuur van Johan, Willem en Keiji is dus verzonnen. We weten heel zeker dat er op Deshi- ma geen tekenatelier geweest is. Kunstenaar Kawahara Keiga had zijn atelier in de stad, en het is onmogelijk dat daar Nederlandse jongens hebben rondgelopen. We hebben net gedaan of er ook op het eiland tekenaars werkten, om- dat het verhaal anders te ingewikkeld werd.
Von Siebold heeft zeker bestaan en hij heeft geweldig veel voor elkaar gekregen. Omdat hij een goede onderzoeker was, heeft hij heel veel opgeschreven, verzameld en laten tekenen. Daar- door weten we zoveel over Japan in zijn tijd.
10