Page 3 - Vriendennieuws Mei 2017
P. 3

brengen en daarbij de bijpassende verhalen en achtergronden te kunnen vertellen. En wat dan zal opvallen is de geweldige diversiteit. Om ons tegelijkertijd te realiseren, dat wat we aan aantal soorten zien nog maar een klein gedeelte is van al die natuurlijke variatie die er (nog steeds) bestaat. Net als met onze uitgebreide orchideeƫncollectie overigens: schitterend in zijn variatie, maar slechts een fractie van de tienduizenden soorten die er wereldwijd in dit grootste plantengeslacht bestaan.
En dat brengt me bij het thema biodiversiteit, dat in de samenleving zo enorm in de belangstelling staat. Heel veel initiatieven, wereldwijd kun je wel zeggen, zijn er op gericht de soortenrijkdom van planten, insecten, vogels, zoogdieren, etc. niet verder terug te laten lopen. En die acties/initiatieven willen vooral ons het besef bijbrengen, dat we dat verdwijnen niet moeten laten gebeuren, en waar mogelijk moeten stoppen door het behouden van de natuurlijke leefomgeving. Mooie en belangrijke initiatieven denk ik, waar wij als Hortus ook een rol in spelen, omdat we begrip en kennis over die variatie bij al onze bezoekers overbrengen. Ook al is dat veelal van niet-inheemse soorten, waarvan er heel veel overigens een heel vaste niet meer weg te denken plaats in onze samenleving hebben gekregen. Bijvoorbeeld ook in ons voedsel (denk aan de aardappel en tomaat en paprika uit Zuid-Amerika en de appels, pruimen en peren uit Aziƫ).
Tegelijk brengt het behoud en beschermen van biodiversiteit in de wereld ook lastige problemen met zich mee. Steeds meer landen beschouwen die natuurlijke biodiversiteit die daar voor komt als hun eigendom en willen voorkomen dat anderen dat materiaal verzamelen en (commercieel) gaan gebruiken . Via uitermate ingewikkelde mondiale regelgeving en na toestemming (zoals via het Nagoya protocol) kan plantenmateriaal voor verzamelaars en plantenveredelaars heden ten dage nog wel de wereld over, maar wel tegen aanzienlijke vergoedingen. Vraag die we kunnen opwerpen, is of het beschermende gedrag juist daardoor geen averechts effect heeft op het behouden van biodiversiteit.
Vriendennieuws mei 2017 3


































































































   1   2   3   4   5