Page 53 - Habitat Jaarverslag 2020
P. 53

 Financiën
Het grootste risico op financieel gebied is een daling in onze inkomsten. Dit is een essentieel bedrijfsrisico dat wij op con- tinue basis monitoren met een forecastsysteem en diverse overleggen, waarmee een eventuele teruggang in inkomsten goed kunnen zien aankomen met als doel er tijdig op in te spelen.
Afgelopen jaar was echter een uitzonderlijk jaar. Door de coronacrisis en de maatregelen om het virus terug te dringen, zijn met name onze inkomsten uit bouwreizen dit boekjaar sterk gedaald. Doordat Habitats bouwreisprogramma over de hele wereld stil kwam te liggen, stokte deze inkomstenbron die normaalgesproken een aanzienlijk gedeelte van onze inkomsten vormt.
Bij bouwreizen is er altijd het risico is dat teams niet op
bouwreis kunnen vanwege overmacht zoals bij een natuur-
ramp, conflict of anderszins onveilige situatie op de bouw-
locatie. Daarom hebben wij jaren geleden al een calamitei-
tenfonds ingesteld. Dit werkt heel goed bij een of enkele
geannuleerde reizen, maar wanneer alle reizen stil komen te 53 liggen, is deze oplossing niet langer toereikend. Dit is zo’n
uitzonderlijke situatie dat dit risico niet makkelijk af te dekken is en zal moeten worden opgevangen door andere inkom- stenbronnen en onze opgebouwde reserves.
HR
Onze kleine organisatie draait op een team van loyale mede- werkers. Veruit de meesten werken al jaren bij Habitat. Dat is een groot goed, maar brengt ook risico’s met zich mee. Als zij de organisatie verlaten, gaat er ook een schat aan infor- matie mee. Dat risico wordt zo goed mogelijk afgedicht met goede werkprocedures, een plezierig en open werkklimaat en een opvolgingsplan voor de medewerkers op sleutelposities. Daarnaast hebben wij uiteraard een verzuimverzekering afge- sloten om de gevolgen van een eventuele langdurige ziekte van een medewerker op te kunnen vangen.























































































   51   52   53   54   55