Page 50 - Habitat Jaarverslag 2020
P. 50

integriteit en verantwoording
Mensen geloven in Habitat. Ze vertrouwen hun donatie aan ons toe omdat zij geloven in onze missie en onze projecten. Ze geloven niet alleen in het resultaat, maar ook in de manier waarop wij werken. Dankzij het vertrouwen van iedereen die ons steunt, kunnen wij ons werk doen en steeds meer men- sen helpen aan een goed en veilig thuis. Dat vertrouwen ligt aan de basis van onze organisatie hier in Nederland en daar zijn wij zuinig op.
Daarom doen wij er als organisatie alles aan om resul- taatgericht te werken en integer en welbewust met onze verantwoordelijkheden om te gaan. Wij zijn transparant in
50
onze financiën en onze communicatie en houden risico’s en bedreigingen in het oog om ze zoveel mogelijk te beperken.
Wij onderschrijven als organisatie meerdere codes en richtlijnen en werken met een eigen gedragscode voor onze bouwreizen. Wij monitoren continu en verbeteren waar mogelijk. En tot slot worden wij extern gecontroleerd door een onafhankelijke accountant, de internationale Habitator- ganisatie en het CBF. Zo willen wij er voor zorgen dat wij het vertrouwen dat in Habitat Nederland gesteld wordt, meer dan waard zijn.
CODES EN RICHTLIJNEN
Erkend Goed Doel
Habitat Nederland voldoet aan de normen van de erken- ningsregeling van het CBF en is daardoor een ‘Erkend Goed
Doel’. Dit betekent dat Habitat Nederland verantwoording aflegt over haar resultaten en de besteding van haar inkom- sten en toelichting geeft op haar werkwijze. Toezichthouder CBF controleert dit.
ANBI-beschikking
Habitat Nederland is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dat betekent dat wij voldoen aan de eisen die de Be- lastingdienst stelt aan goede doelen. Hierdoor zijn giften van donateurs en bedrijven fiscaal aftrekbaar en betalen wij geen belasting over schenkingen en nalatenschappen.
Code voor Goed Bestuur
De bedrijfsvoering van Habitat Nederland voldoet aan de Code voor Goed Bestuur, conform de richtlijnen van
Goede Doelen Nederland. De code gaat over het besturen van goede doelen, het houden van toezicht, het afleggen van verantwoording en een goede omgang met alle belangrijke relaties van het goede doel zoals donateurs, vrijwilligers, partners en begunstigden.
Gedragscodes
Het is voor Habitat van het grootste belang dat wij ons bij het uitvoeren van onze werkzaamheden houden aan de principes die de basis vormen voor onze organisatie. Dit geldt voor ie- dereen die namens Habitat actief is. Habitat Nederland houdt zich daarnaast als organisatie aan een aantal gedragscodes. Ook deze gedragscodes zijn van toepassing op alle betrok- ken personen die bij, voor of namens Habitat Nederland werkzaam zijn.
Habitat Nederland is lid van Goede Doelen Nederland en houdt zich aan de door hen opgestelde gedragscode die uitgaat van de basiswaarden respect, openheid, betrouw- baarheid en kwaliteit.
Als onderdeel van de internationale Habitat federatie onder- schrijft Habitat Nederland uiteraard ook de gedragscodes van Habitat International en houdt zich aan de richtlijnen en procedures die voortkomen uit onder andere deze gedrags- codes en de codes voor ‘good governance’ die Habitat Inter- national heeft opgesteld. Habitat Nederland stelt hoge eisen
 















































































   48   49   50   51   52