Page 4 - Habitat Jaarverslag 2020
P. 4

 4
VAN DE DIRECTEUR
Ik schrijf dit zittend achter mijn laptop aan de eetta- fel in mijn eigen, veilige huis. Ik werk al sinds maart 2020 thuis, net als mijn man. Onze kinderen volgen hun school momenteel online. Het blijft wennen, absoluut, maar ik besef vooral hoeveel geluk wij hebben met deze fijne plek. We hebben de ruimte en we voelen ons hier veilig. Veilig, beschermd, vertrouwd.
Hoe anders zou dat zijn als ik ergens in een hutje
in het binnenland van Oeganda zou wonen, in een sloppenwijk in Zambia zou leven of mijn huisje op het platteland van Cambodja of Guatemala zou staan. Geen veilige plek om te leven, de brandende zon op het dak van stukken plastic of een hoosbui die alle spullen natmaakt. De kinderen die maar hoesten en elke dag zorgen... Het lukt mij nau- welijks mij zo’n leven voor te stellen, ook al heb ik het al vaak met eigen ogen gezien. Het is de harde realiteit voor heel veel mensen op de wereld.
Dat een huis de basis is voor een goed bestaan, weten we bij Habitat al lang. Maar nu het corona- virus wereldwijd om zich heen grijpt, is het voor iedereen glashelder: een veilig huis is van levensbe- lang! Daarom blijven wij ons bij Habitat Nederland met hart en ziel inzetten voor een toekomst waarin er geen krotten meer bestaan. Waar niemand in een hutje of een overvolle sloppenwijk leeft en iedereen een stevig dak boven zijn hoofd heeft.
Wij bouwen door, ook als het tegen zit. Want waar dit boekjaar zo succesvol begon voor Habitat Nederland - met onder andere een recordaan-
tal bouwreizen en een bijzondere editie van ons jaarlijkse golftoernooi in de planning – dwong de coronapandemie ons het bouwreisprogramma stil te leggen en ons golftoernooi te annuleren. Het jaar
dat zo voorspoedig begon, eindigde helaas een stuk minder positief.
Gelukkig waren er ook successen. In het eerste deel van het boekjaar werd er volop gebouwd
en reisden bouwreisteams naar onder andere Cambodja, Nepal en Zambia. We kregen veel aandacht door een prachtig artikel in de Happinez dat hoofdredacteur Eveline Helmink schreef over haar bouwreis in Malawi en onze kersverse Habi- tat ambassadeur, Buddy Vedder bezocht - samen met onze andere ambassadeur Marlayne Sahupa- la - ons project in Oeganda en vertelde erover op radio en tv. En ook in coronatijd wist het team van Habitat Nederland haar creativiteit in te zetten en ontwikkelde een online escape game, een virtuele reis rond de wereld langs onze Habitat projecten.
Graag nodig ik je uit om te lezen over dit boekjaar met pieken en dalen, over wat wij hebben bereikt en wat helaas niet doorging, maar vooral over de projecten en families waarvoor wij ons hebben ingezet en wie ons daar allemaal bij geholpen hebben.
Ons boekjaar 2020 was een bijzonder jaar, corona zette onze wereld op z’n kop. Maar een ding is niet veranderd: onze motivatie om samen met onze donateurs en supporters te blijven bouwen aan die wereld waar iedereen een veilig (t)huis heeft. Want dat is nu, meer dan ooit, hard nodig!
Jennifer Lemke, directeur Habitat for Humanity Nederland
 




















































































   2   3   4   5   6