Page 11 - Habitat Jaarverslag 2020
P. 11

  een lening om je huis te bouwen
De grote drempel op de woningmarkt is de schaar- ste aan financiering voor huisvesting. In de meeste landen waar Habitat actief is, heeft het grootste deel van de bevolking geen toegang tot de finan- ciële sector. Niet alleen de allerarmsten maar ook de werkende onderklasse - mensen zonder formeel arbeidscontract of seizoen werkers zonder vast inkomen bijvoorbeeld - komen niet in aanmerking voor een lening of hypotheek.
Toen rond het jaar 2000 de eerste microfinancie- ringsinstituten opkwamen, konden deze mensen voor het eerst geld lenen; kleine leningen met een korte looptijd, die vooral werden ingezet om een bedrijfje op te zetten. Slechts 2% van de leningen werd gebruikt voor huisvesting, terwijl microfinan- ciering voor huisvesting bij uitstek geschikt is om een goed huis bereikbaar te maken. Voorwaarde hierbij is wel dat mensen naast een lening ook bouwkundig advies krijgen om hun geleende geld verstandig en veilig in te zetten.
Habitat heeft daarom microfinancieringsinstellin- gen getraind in het verstrekken van huisvestings- leningen mét bouwkundig advies, zodat zij in de toekomst deze huisvestingsleningen zelf kunnen verstrekken. Dankzij dit nieuwe huisvestingspro- duct dat vele microfinancieringsinstellingen nu in hun portfolio hebben, krijgen steeds meer mensen toegang tot de woningmarkt en kunnen hun eigen huisvesting verbeteren.
Habitats Terwilliger Centre for Innovation in Shelter
Tijdens de historische Habitat III conferentie in Quito (Ecuador) in oktober 2016, lanceerde Habitat haar Terwilliger Center for Innovation in Shelter (TCIS). Via TCIS werkt Habitat aan beter functione- rende en inclusieve woningmarkten om betaalbare woningen toegankelijk te maken voor miljoenen gezinnen.
De meeste mensen met een laag inkomen maken
al gebruik van de beschikbare marktopties om
een dak - hoe bescheiden ook - boven hun hoofd te bouwen. Daarom speelt TCIS in op wat er al bestaat op lokale markten en helpt dit te verbeteren of uit te breiden. TCIS ondersteunt lokale bedrijven om innovatieve en klantgerichte diensten, produc- ten en financiering uit te breiden, zodat huishou- dens hun onderdak effectiever en efficiënter kunnen verbeteren.
    eerlijke wetten en gelijke rechten
Naast het gebrek aan financieringsmogelijkheden en het tekort aan goede en betaalbare bouwmate- rialen is er nog een belangrijke reden waarom een degelijk huis voor miljoenen mensen onbereikbaar is: slechte of discriminerende wetgeving.
Veel grond in ontwikkelingslanden is niet officieel gedocumenteerd, zodat families geen eigen- domsrecht hebben op het stuk grond waar ze al generatieslang wonen. Zij zijn een gemakkelijk slachtoffer van uitzetting en gedwongen verhuizing. Vooral vrouwen en kinderen treft dit lot vaak: in veel landen verbiedt de wet ze om grond of een huis te bezitten en als ze die rechten wél hebben, worden zij in de praktijk toch vaak uit hun huis gezet en
van hun grond verdreven wanneer hun echtgenoot overlijdt.
Habitat zet zich al jaren in om wereldwijd de wet- en regelgeving op het gebied van eigendoms- en huurrecht ten positieve te beïnvloeden. Met onze lobby voor goede en rechtvaardige wetten en regels wil Habitat de komende jaren 25 miljoen mensen toegang bieden tot betere huisvesting.
11




















































































   9   10   11   12   13